TRÆNING
Her finder du vores anbefalede træningsvejledninger:
MEDICIN
Her finder du information om medicin:
Manuel behandling med muskuloskeletal medicin:
Muskuloskeletal medicin er udredning og behandling af smerter i bevægeapparatet (muskler, sener, led) udført af en læge.
Lægen undersøger og behandler dig med sine hænder – det kaldes manuel behandling. Du bliver også instrueret i øvelser og træning. Hvis lægen skønner, at det er nødvendigt, kan han/hun supplere behandlingen med en blokade eller akupunktur.
Hvad gør lægen?
Til jeres første møde vil lægen spørge ind til dit problem og afklare tidligere skader og behandlinger, som du har modtaget. Hvis du tidligere er blevet scannet eller har fået lavet andre undersøgelser, vil det være en hjælp, hvis du har svaret på undersøgelserne med på skrift.
Herefter bliver du grundigt undersøgt fra top til tå. Lægen ser og mærker på dine muskler, sener, led og dit bindevæv (fascier). Spændinger i muskler og fascier kan give en nedsat bevægelighed, en dysfunktion, som kan være medvirkende til dine smerter. Årsagen kan være forkert, for meget eller for lidt belastning, måske på baggrund af din holdning eller arbejdsstilling.
Hvis der ikke er andet galt, som kræver nærmere undersøgelse først, kan lægen behandle disse dysfungerende områder med manuel behandling.
Der er flere forskellige behandlingsmåder. Alle har til formål at ophæve spændinger i muskler, fascier og ledkapsler for at genoprette normal symmetrisk bevægelse i dine led.
Lægen vil ofte placere dig i en stilling, hvorfra du vil blive bedt om at aktivere dine muskler med et lille tryk eller lignende. Lægen kan også holde dig i en bestemt stillingen for en kortere periode, for at få smerten i et ømt punkt til at forsvinde. Ved andre behandlinger bruger lægen manipulation, som du måske kender fra kiropraktoren. Her bliver et led kortvarigt skubbet ud i en yderstilling. Sommetider kan man ved manipulationsbehandlingen høre et lille klik. Det er den samme lyd, som nogle mennesker selv er i stand til at fremkalde ved fx at trække hurtigt og kortvarigt i et fingerled.
Til sidst bliver du instrueret i relevante øvelser til at genoprette balance, styrke og bevægelighed. Øvelserne er en vigtig forudsætning for, at behandlingen kan hjælpe dig.
Eksempler på tilstande som kan behandles:
Ryg- og nakkesmerter
80% af rygsmerter har ikke en klar diagnose, som kan påvises med en scanning. Måske har du af denne grund fået at vide, at det ”bare” er muskelspændinger eller kroniske smerter, som du må lære at leve med.
Ofte drejer det sig om dysfunktioner, altså spændinger i muskler og bindevæv, som kan behandles med muskuloskeletal medicin.
Smerter i arme og ben
Kan skyldes lokale skader såsom senebetændelser, slimsækbetændelser, ledbåndsskader, slidgigt eller andre gigtsygdomme. I nogle tilfælde kan smerterne også være udstrålende smerter fra ryg eller nakke. Skaderne behandles med aflastning og træning, som stimulerer helingen og funktionen. Derudover behandles de dysfunktioner, som lægen vurderer er relateret til skaden.
Hyppige problemstillinger er indeklemningsskader i skulderen, tennisalbue, karpaltunnelsyndrom, gener efter ankelforstuvning, hælspore, nedsunken forfod og slidgigt.
Smerter i brystet
Hvis smerter i brystet ikke stammer fra de indre organer (hjerte, lunger, lever, milt, bugspytkirtel, og mavesæk) kan de stamme fra dysfunktioner i brystryggen eller ribben. Dette kan udredes og behandles med muskuloskeletal medicin.
Uforklarlige gener fra hovedet
Hovedpine, svimmelhed, kvalme, synsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, smerter i bihuler, ører eller tænder kan stamme fra dysfunktioner højt i nakken eller over kraniet. Dette kan udredes og behandles med muskuloskeletal medicin.
Er der bivirkninger ved manuel behandling?
Det kan være, at du allerede efter første behandling mærker mindre smerter og en bedre bevægelighed i kroppen.
Men det er normalt, hvis du i en til to dage efter behandlingen også oplever en ømhed i hele kroppen og føler dig meget træt. Du kan måske blive kuldskær, svimmel, blive rød i huden, hvor du er blevet behandlet, eller opleve sveden, kvalme eller hovedpine. Du kan også opleve hyppigere vandladning og afføring. Enkelte personer reagerer med en lettere eufori på behandlingen.
Ubehaget efter behandlingen er ofte værst efter første behandling og forsvinder i løbet af et par dage.
Du kan forvente en klar bedring efter 2 – 3 behandlinger. Hvis du ikke opnår dette, må lægen vurdere din tilstand på ny. Der er ingen grund til at fortsætte en manuel behandling, hvis der ikke er en effekt.
Du må ikke have feber, når du bliver behandlet.
Hvis du lider af knogleskørhed, kræft, særlige gigtlidelser eller betændelsestilstande i kroppen, skal du sige det til lægen, som skal behandle dig.
Lægen vil da tage stilling til, om der er nogle behandlinger, du ikke skal have foretaget.
Disse forhold skal være afklaret før behandlingen starter.
Anden information
PRISER
Sygesikringsgruppe 1 (almindelig offentlig sygesikring)
Du skal henvises af din egen praktiserende læge. Vi skal have modtaget en elektronisk henvisning før du kommer i klinikken. Når vi modtager henvisningen vil vi tildele dig en konsultationstid – klinikken har desværre ventetid som løbende oplyses på sundhed.dk. Konsultation, undersøgelse og behandling i klinikken er gratis ved forevisning af gyldigt sygesikringskort.
Bemærk ved udeblivelse uden rettidigt afbud opkræves gebyr på 250 kr.
Sygesikringsgruppe 2
Intet krav om henvisning, men en henvisning er en fordel.
Du skal selv betale en del af regningen for konusltation, undersøgelse og behandling. Patienter i sikringsgruppe 2 skal ligeledes forevise gyldigt sygesikringskort. Egenbetalingen er på 1200 kr. ved første konsultation og 800 kr. ved efterfølgende konsultationer.
Bemærk ved udeblivelse uden rettidigt afbud opkræves gebyr på 250 kr.
Følgende gælder for alle patienter:
Ventetiden afhænger af problemstillingen.
Klinikken sender SMS-påmindelse forud for din konsultation, hvis du har oplyst mobilnummer.
Alle patienter oprettes automatisk på vores portal til sikker mail på lægevejen.dk, hvis du har oplyst e-mail.
PERSONDATA & JURA – TRYK HER
Ofte stillede spørgsmål:
Forud for første møde:
Inden du kommer til første konsultation i klinikken er det vigtigt at du gør det klart med dig selv, hvad du ønsker konsultationen skal handle om. Skriv det gerne ned og præsenter det for lægen. Så kan lægen ligge en plan sammen med dig fra starten.
Forbered dig på konsultationen ved at skrive ned: Hvornår opstod problemet og hvad lavede du da? Kom det pludseligt, kom du til skade eller er det kommet gradvis over længere tid? Har du haft feber eller infektion forud for det begyndte? Har dine biologiske forældre, bedsteforældre, søskende eller børn en kronisk sygdom eller fejlet noget lignende? Har du tidligere fejlet noget som medførte indlæggelse eller henvisning til specialist? Medbring gerne udskrift af journal eller kontakt klinikken så vi kan indhente journaler, svar på undersøgelser og scanninger.
Hvis der har været hududslet eller hævelse af led, så medbring gerne fotos på mobiltelefonen af det.
Lav en liste over din faste medicin. Få eventuelt din praktiserende læge til at hjælpe med at afstemme medicinen i det elektroniske medicinkort.
Påklædning:
Ved konsultationen er det nødvendigt at undersøge dig afklædt til undertøjet. Det er derfor en god ide med praktisk påklædning, som let kan tages af og på f.eks. trøje og joggingbukser.
Værdier:
Reumatologisk Klinik Vensyssel har følgende grundliggende værdier: høj lægefaglighed, ordentlighed og professionalisme. Du bliver udredt efter højeste lægefaglige standard. Vi forbereder os ved at sætte os ind i tidligere journal f.eks. ved opslag i elektronisk patientjournal. Vi bestræber os på kortest mulige ventetid. Der er dog ventetid på at få en tid til konsultation. Der kan også forekomme ventetid i klinikken, trods vi bestræber os på at undgå dette.
Vi koncentrer os om en problemstilling af gangen. Derfor kan vi ikke løse alle dine problemstillinger i det samme forløb eller på den samme henvisning. Man kan godt have flere udrednings- og behandlingsforløb i klinikken samtidig, men det forudsætter mere end en henvisning.
Venteliste:
Ventetiden på at få en konsultation afhænger af alvorligheden af problemstillingen, hvorfor det er vigtigt den er velbeskrevet i henvisningen fra din egen læge.
Elektronisk kommunikation:
Alle patienter oprettes som brugere på vores elektroniske patientportal, så de kan kommunikere sikkert med klinikken.
Recepter:
Medicin der er udskrevet på recept af klinikken skal som hovedregel genordineres (ny recept) af klinikken. Receptfornyelse sker ved elektronisk henvendelse til klinikken via patientportalen. Undtagelsesvis kan det ske per telefon. Når dit forløb afsluttes i klinikken er det din egen læge som laver fornyelse af medicin.
Videokonsultation:
Videokonsultation kan i udvalgte tilfælde være et alternativ frem for fremmøde konsultation. Det sker via Min Læge app på smartphone / iPad og kræver god internetforbindelse. Det er vigtigt at app’en er installeret og fungerer forud for aftalen. Ventetid kan forekomme. App’en starter på på siden for din egen læge og du skal derfor bladre hen til Reumatologisk Klinik Vendsyssel for at det virker.
Svar på prøver:
Blodprøver
Som en del af undersøgelsesprogrammet eller som et led i kontrollen af sygdom og behandling kan klinikken bruge blodprøver. Det er vigtigt at du får taget blodprøverne som aftalt, da vi ellers ikke kan komme videre med dit undersøgelsesprogram. En fast behandling med medicin der udskrives af klinikken pauseres indtil der foreligger de nødvendige svar på blodprøverne.
Når der kommer svar på blodprøverne vil de blive gennemgået af klinikken og du vil få svar per sikker besked i patientportalen.
Du kan også selv se svarerne ved at logge ind på sundhed.dk.
Røntgen og scanning
Som en del af undersøgelsesprogrammet eller som et led i kontrollen af sygdom og behandling kan klinikken bruge røntgen og scanning. Det er vigtigt at du får taget undersøgelserne som aftalt, da vi ellers ikke kan komme videre med dit undersøgelsesprogram. En fast behandling med medicin der udskrives af klinikken pauseres indtil der foreligger de nødvendige svar på undersøgelserne. Der kan være ventetid på at komme til røntgen / scanning. Regionens patientkontor kan evt. hjælpe med svar på hvor der er kortest ventetid på undersøgelserne.
Når der kommer svar på undersøgelserne vil de blive gennemgået af klinikken og du vil få svar per sikker besked i patientportalen. Uddybning af svar sker ved en lægekonsultation.
Du kan også selv se svarerne ved at logge ind på sundhed.dk.
Ultralydsscanning og injektioner:
I klinikken foretager vi selv ultralydsscanninger. Nogle gange er der behov for at tømme væske ud af et led. Væsken sendes nogle gange til yderligere undersøgelse.
Der kan være behov for en diagnostisk- eller behandlings- blokade af et led / seneskede eller af en nerve.